уторак, 22. јун 2021.

Владимир Коларић: АВАНТУРЕ ПОБЕДНИКА (роман)

 Владимир Коларић: Авантуре победника (Пресинг, 2021)

 

Нови роман Владимира Коларића „Авантуре победника“ (Пресинг, едиција Yugo_лит, уредник едиције Предраг Црнковић) прати одрастање и освајачке подвиге Јована, српског Дон Жуана данашњице. Заводећи жене широм Европе, он као да покушава да заведе Европу саму, са свом њеном културом, историјом и скривеним токовима, док на крају остаје неизвесно ко је у тој игри заправо заведен и побеђен. Роман са елементима еротике, трилера, фантастике, ноара и декаденције, прича је о духовној потрази, превазилажењу унутрашњих и колективних расцепа и могућности изрицања сопственог гласа.

 

Владимир Коларић је прозни и драмски писац, теоретичар уметности и културе и преводилац, аутор прозних збирки „Луталице“, „Рат љубави и друге приче“, „Тајна пурпурних зора“, и теоријских књига „Хришћанство и филм“ и „Хришћанство и уметност“.


"После уводних страница овог еротског пикарског романа, први импулс је да Обломов (додуше, мало отреситији) среће Маркиза де Сада. Има нечег деветнаестовековног у ових стотинак страница волуптуозне потраге за духовношћу, која се састоји колико од рвања по кревету, толико и од шпијунских ескапада, које су можда само „мекгафин“ за једну православну метаноју. На крају би се могло рећи – Лоренс Дарел среће Чарнојевића."

Предраг Црнковић



Нема коментара:

Постави коментар