среда, 25. март 2015.

MAPE DO ZVEZDA (Maps to the Stars, Dejvid Kronenberg, 2014)


Vladimir Kolarić

 

A SLOBODA, GDE JE?

 

Smeštanjem radnje u Holivud, tematizovanjem proizvodnog procesa na filmu i personalno-institucionalnih relacija unutar filmske, odnosno prikazivačko-zabavljačke industrije, Dejvid Kronenberg u filmu „Mape do zvezda“ (Maps to the Stars, 2014) markira metatekstualnost i parodičnost, koju dodatno potvrđuje i upornim i sistemskim, u osnovi parodijskim, referiranjem na neke od najmarkantnijih, najtipičnijih i najoglašenijih segmenata vlastitog opusa.

Njegova opsesija materijom, odnosno njenom bolnom težnjom za preobraženjem i izbavljenjem, ovde biva hipertrofirana upravo ovakvom parodijskom multi-tekstualnošću, te potenciranje incesta, starenja, telesnog raspada, telesnih izlučevina, seksualne pervertiranosti i duševne i telesne unakaženosti, i najzad, ovde nabitnije, opsesije svim mogućim oblicima terapije, kojom se želi spasiti što se spasiti može, a zapravo je nadomestak za bilo kakav oblik istinskog „spasavanja“, samo potencira začarani krug materije, koja se nemoćno, bolno i u osnovi tragično koprca prepuštena sama sebi. Potraga za prstenom koji bi raščarao magiju je bezuspešna i završava se u smrti i zločinu, jer je, u osnovi, samo na smrti i zločinu i počivala. Pri svemu tome, opet u parodijskom osvrtu na sopstvenog „Spajdera“, Kronenberg ostavlja mogućnost da se radi tek o prikazu šizofreničarevog uma, o filmu na avangardistički način usmerenom ka „unutrašnjoj“ umesto „spoljašnjoj“ slici, slici svesti umesto slici (predmetno-istorijske) stvarnosti.

Replika-ključ ovog filma je ona kojom se kaže otprilike „Sada će svi znati da smo činili zločine“. Ono, dakle, što duboko u sebi, bar s vremena na vreme, govori svako od nas. A dok je tako, biće nam ovako kako nam je, ceo svet i sav naš život preti da postane i da ostane samo jedan veliki zločin. Mapa do zvezda je tako mreža, a ne put, nešto što ne može da nas vodi, ali bi moglo, „ako su nam zvezde naklonjene“, bar da nas prizove.

A sloboda, gde je?

Нема коментара:

Постави коментар