субота, 22. октобар 2016.

MOŽDA SANJATI! (DAH Teatar, 2016)


Владимир Коларић

 

ДО ПОСЛЕДЊЕГ ДАХА

 

Тоталитарни ум би да наш живот и наши снови буду ништа, и то не само са становишта неког конструисаног тоталитета, него и за нас саме, за сваког/сваку од нас појединачно.

А представа ДАХ Театра „Можда сањати!“ (2016, режија Дијана Милошевић) отвара нам прозоре за и урамљује (и то буквално - сценски) баш те наше мале животе и мале снове, за које не бисмо смели никоме да допустимо да нас убеди да су било исти као сви/свачији други било небитни са становишта целине. А ко одређује шта је и шта мора да буде та целина - то некако увек пропусте да нам кажу.

У свом зрелом и изграђеном сценском присуству Ивана Миленовић Поповић одиграва свој живот и своје снове, а интеракција са музичарем (Угљеша Мајдевац) омогућава да се то присуство одреди управо као такво - сценско, игром превладавајући дихотомију између стварности и фикције, живота и уметности, сна и јаве, снова и будности.

И наравно, то је представа и о уметности и уметнику: јер шта када се после дуготрајног и напорног стицања уметничких вештина, рада на себи, поново - али овај пут баш као уметници - суочимо са тврдим зидом реалности, када схватимо да за нас, и то за нас као уметнике, поново нема бекства, нема излаза, нема кокетерије, а да бреме које смо на себе узели није нимало лако. Да би све осим тога да кажемо своју реч било кукавичлук и злочин, и да коначно и ми, као уметници, нешто морамо. Да та реч понекад није само за нас, него и за неког другог, за неке друге, који у нас гладају са ишчекивањем и надом, са осећањем да им - ипак и у основи - нешто дугујемо. Да као уметници морамо моћи да се ставимо на место другог, других, понекад на место толико других да им се ни броја не зна, јер други никада и не би смели да буду број.

А тамо, где више нико није број - тамо би морала да се рађа уметност.

Нема коментара:

Постави коментар