уторак, 31. мај 2016.

Платон Беседин: МАНИФЕСТ РУСКОГ СНА (превод Јован Димитрије Коларић)


Платон Беседин


МАНИФЕСТ РУСКОГ СНА

(превод Јован Димитрије Коларић)

 


Имао сам сан: направити велики књижевни фестивал у Севастопољу. Сан се данас остварио. Од 11. до 14. маја у мом родном граду се одржавао Фестивал руске књижевности „Точка сборки.“ Одржавао се у оквиру јединствене културно-просветитељске иницијативе „Севастопољ. Точка сборки.“ И прво што је требало урадити - па захвалити свим учесницима. Без вас много тога не би било могуће.

Дуго смо дискутовали шта је Крим, шта је Севастопољ. Данас дискутујемо какав ће он бити. После тога - други задатак је још актуелнији. Међутим, душа Севастопоља је увек била руска. Таква је и остала. Због тога што је језик душа народа. Зато што је много снаге било потрошено на заштиту и очување руског језика, руске културе. Они су наша тачка отпора.
Севастопољ је руски. И Крим је руски. И кримско-татарски, и украјински, и јерменски, и грчки, и још много чији. Јер бити руским, није етничка, није национална, није крвна припадност, него категорија метафизике, скоро божанска. И веома разнолика. Бити руски значи припадност вечној Русији. И припадност овој идеји кроз руско Писмо.

Ми смо становници Русије - у вишем смислу - кроз руску класичну књижевност. Ево, и наша иницијатива је чудо. Руска литература је наш аргумент на Страшном суду. Вратити исконском смислу, направити нови - то је задатак Фестивала. Наћи рускост кроз традицију, кроз наслеђе, кроз живо Писмо.

Направити ово је неопходно, коначно, у Севастопољу. Овде, обративши се људима, будимо Русију. И људи су се одазвали. Помислили су на нову Русију. И самим тим нашли себе. Такав идеал мења материјални свет. Правда, Савест, Подвиг - ти крајеугаони каменови руског света постају топлији, и крв почиње брже да тече кроз жиле.

Сада не испуштајте, не тоните, не дивите се лажним симболима, како условно речено патриотским, тако и условно речено опозиционим. Севастопољ је мерило. И Севастопољ је тачка одбројавања, један од сакралних центара Русије. „Точка сборки“ је једна етапа пута ка бољем. Пута ка садашњој Отаџбини. На том путу ниједан човек није случајан. Он скупља и чува смисао, он држи огњени Говор људима. Треба нам мудрости, љубави и стрпљења. Фестивал руске књижевности „Точка сборки“ ће бити везан за Севастопољ.

 

Нема коментара:

Постави коментар